8 leggyakoribb téma

Néhány hasznos tipp a zöldségek felhasználásához és fogyasztásához

590
HOZZÁSZÓLÁS:

Az alábbiakban a zöldségek felhasználásával és fogyasztásával kapcsolatosan olvashat javaslatokról, ötletekről, és jó tanácsokról!

Egy étkezésen belül lehetőleg ne keverjük a zöldségeket a gyümölcsökkel, vagy az édességekkel.

Egy étkezésen belül csak egyfajta keményítőtartalmú zöldségfélét együnk.

Az olyan zöldségek, amelyeknek a gyökerét megesszük, mint például a sárgarépa, paszternák, fehérrépa, nehezen emészthetők főzve, mert hajlamosak a gázfejlesztésre és savas erjedésre.

A hüvelyesekben megtalálható a cukor, a keményítő és a fehérjék is, ezért igen nehezen emészthetőek az ülőfoglalkozású emberek számára, és gyakran okozhatnak emésztési problémákat.

A zöldségeket pároljuk, vagy igen kevés vízben főzzük (erre a cellulóz lebontása miatt is szükség van) puhára.

A túlfőzés viszont már elpusztítja az értékes tápanyagokat, enzimeket és vitaminokat.

Használjuk fel a főzővizet, tegyük bele a levesbe vagy igyuk meg.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy az emberi szervezet számára ne lenne értékes a nyers zöldség! –> Értékes, Főleg a rostok salakanyagképző szerepe miatt, ezenkívül nedvesen tartja a béltartalmat is. Az emésztőrendszerben a rostanyag elengedhetetlenül szükséges a salakanyag kiürítéséhez.

A gyökeres zöldségeket ne hámozzuk, hanem gyökérkefével, vízben erősen dörzsöljük le, így több vitamin marad bennük.

A burgonyát főzzük meg  héjában (kevesen tudják, hogy pl. a héjával is meg lehet enni – aki akarja, nyugodtan lehámozhatja). A héjában főtt krumpli sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a sós vízben készült. 

Rengetegféle gépet lehet kapni az üzletekben, amivel a zöldségek levét kifacsarhatjuk, így egyre népszerűbbé válnak a zöldséglevek. A zöldségleveknek számos előnyös tulajdonságuk van: Azon kívül, hogy enyhén lúgos kémhatásúak, vitaminokban és nyomelemekben gazdagok, talán a legfontosabb, hogy ún. “természetes vizettartalmaznak. Ez a természetes víz tökéletesen megfelelő a test szükségleteinek.

Vigyázzunk arra, hogy pl. a , fokhagyma, retek, a legtöbb fűszernövény -, és a növények lehámozott keserű héjának illóolaj-tartalma mérgező hatású. A természet így védi meg a növényt a kártevők támadásától – A hagymát ezért is pucoljuk meg…

590
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

153
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]