8 leggyakoribb téma

Miért érdemes kukoricát ennünk?

741
HOZZÁSZÓLÁS:

A kukorica származási helye Mexikó, valamint Közép-Amerika. Innen terjedt el Bolívia, Peru, Brazília és Argentína, valamint Észak-Amerika irányába. Amerika felfedezése után a kukorica Európába kukoricais átkerült, és gyorsan elterjedt, mivel minden addig ismert gabonafélét megelőzött a termés mennyiségében.

Az 1500-as évek elején már szinte a teljes, akkor ismert világ átvette a termesztését. Magyarországra a kukorica két irányból, Olaszországból és Törökországból került be. Első írásos feljegyzések az 1600-as évek elején említik először Erdélyben a termesztését. Hazánkban a szláv eredetű kukorica szó az elfogadott jelenleg, korábban törökbúza néven is ismerték, amelyet ma már nem használunk.

Ma is használjuk a „tengeri” elnevezést, amely feltehetően a származásával hozható összefüggésbe. Jelenleg Magyarországon a kukorica a legfontosabb abrak- és tömegtakarmány növény. Elsősorban energiaszolgáltató. Főleg a szemterméséért termesztjük. A tejes kukorica növényből készült kukoricaszilázs a különböző korú és hasznosítású állatok tömegtakarmánya. A gabonafélék között a termés mennyisége alapján a kukorica világviszonylatban a harmadik helyen áll. Hazánkban az első helyen. A világmezőnyben helyezésünk az egységnyi területre eső termésmennyiség alapján igen előkelő. Lehetséges termőképessége jelenleg mintegy 10-16 tonna/ha. Terméshozama hazánkban az elmúlt években 5-6 tonna/ha volt.

Milyen hatásai vannak?

Táplálkozási jelentőségét az adja, hogy magas (70%) a keményítő- és ugyancsak jelentős (10%) a fehérjetartalma. Fontosságát növeli az, hogy vitamintartalma is igen jelentős, mivel tartalmazza az E-, B-, a PP-vitamint és az A-vitamin provitaminját.

Ásványianyag-tartalma is jelentős. A „kukoricabajuszt” a gyógyszeripar is feldolgozza. Foszfortartalma miatt gyógyszerek is készülnek belóle. A kukorica magjából keményítőt készítenek, amely sokrétűen alkalmas a gyógyszeripar és az élelmiszeripar termékeinek előállítására.

A csírából sajtolják az étolajat, amely gazdag E-vitaminban. A világ sok országába a legfőbb élelmiszer növény a kukorica. A nyugatról elterjedő kukoricapehely és egyéb készítmények mellett hagyományos kukorica ételeink fogyasztására is érdemes visszatérnünk.

741
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

7523
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]