8 leggyakoribb téma

Melyek a legfontosabb növénytermesztési alapismeretek?

777
HOZZÁSZÓLÁS:

A növénytermesztés négy alapeleme a vetésforgó, a talajművelés, a tápanyagellátás és a növényvédelem.koles-02

A vetésforgó az ökogazdálkodás legfontosabb alapelve, mivel a talaj termőképessége legjobban ezzel tartható fenn. Így őrizhetők meg legjobban a talaj tápanyagai és a nitrogéntartalma, segít a gyomok elleni küzdelemben, biztosítja a megfelelő mennyiségű és összetételű termény előállítását.

A talajművelés révén őrizhető meg a jó talajszerkezet, a talaj levegőzöttsége, a talaj kedvező biológiai állapota. Lehetővé teszi a gyökerek mélybe hatolását, a jó vízellátást, a gyomosság csökkentését.

A tápanyagellátás vonatkozásában, az ökológiai gazdálkodásban a trágyázást a saját gazdaságon belül kell megoldani. A nitrogénellátást a légkörben található korlátlanul rendelkezésre álló nitrogénből kell a nitrogénmegkötő növények termesztésével pótolni.

A növényvédelem az ökotermesztésben a vegyszeres gyomirtás mellőzését jelenti, a megfelelő vetésszerkezet összeállításával. Magas színvonalú alkalmazásával elsősorban a gyomszabályozást lehet biztosítani.

A betegségek és kártevők ellen megelőzéssel védekezünk olyan termőhely-kialakítással, amely preventíven hat azok ellen. Ahol közvetlen beavatkozás szükséges, ott biológiai védekezésformát kell választani, nem szintetikus peszticidekkel és fungicidekkel kell védekezni. Vegyük igénybe a rezisztencianemesítés adta lehetőségeket is a fajtaválasztásnál.

Vetésforgó

A vetésforgó a növénytermesztésnek olyan rendszere, melynek négy jellemző alapeleme közül egyik sem hiányozhat. A négy alapelem a növényi összetétel, a növények aránya, a növények sorrendje és a körforgás vagy rotáció.

Ezekből tevődik össze a vetésforgó fogalma, mely a következő: a vetésforgó a növénytermesztés olyan tervszerű rendszere, melyben a növények összetétele és aránya hosszabb időszakra állandó, a növényeket térben és időben előre kidolgozott sorrend szerint termesztik és ezek meghatározott időben kerülnek vissza ismét eredeti helyükre.

Megkülönböztetünk szilárd és keret vetésforgót.

Az első vetésforgót Angliában 1734-ben állították be a Norfolk grófságban. Ez egy kötött vagy szilárd négyszakaszos, négy éves vetésforgó volt, melyben az őszi búzát az istállótrágyázott cukorrépa, ezt a tavaszi árpa vörös here felülvetéssel, majd vörös here követte.

A rotáció az őszi búzával biztosította a lakosság számára a kenyérnek valót, a cukorrépával a cukorigényt, a tavaszi árpával a sör alapanyagát, a vörös herével a lovak {katonasági lovak) fő takarmányát. Ez a négy növény biztosította szinte egész Európa területén a robbanásszerűen növekvő népesség ellátását.

A későbbiek során a szilárd vetésforgó átalakult keret vetésforgóvá, vagyis nem volt olyan szigorú, csak a növénycsoportot határozták meg. Az első évben búza helyett kalászos gabonát lehetett vetni, a második évben istállótrágyázott kapásnövényt, a harmadik évben tavaszi kalászost, a negyedikben pillangós növényt. Ez a megoldás lehetővé tette a piaci igényekhez rugalmasabban alkalmazkodó vetésszerkezet kialakítását.

777
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9504
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]